ניתוח אורתוגנטי טומן בחובו פרטים אשר רובינו לא מכירים. עם זאת, מדובר בניתוח שיכול להועיל רבות לאלו הזקוקים אלו ואף לשפר את איכות החיים שלהם, גם ברמה הפונקציונאלית וגם ברמה האסתטית. במאמר הבא נלמד כל מה שצריך לדעת על ניתוח אורתוגנטי תוך היכרות עם ההליך הרפואי, היתרונות, תקופת ההחלמה ונבין למי הניתוח יכול להתאים.
מהו ניתוח אורתוגנטי?
למעשה זהו ניתוח לסת. מדובר בהליך רפואי אשר מתבצע בעצמות הלסת של המטופל ומשלב טיפולים אורתודנטיים כמו יישור השיניים והלסתות, עם תיקונם של עיוותים או ליקויים במבנה הלסת.
מהי מטרתו?
מטרת הניתוח המרכזית הינה לתקן את הליקויים והעיוותים של הלסת העליונה, הלסת התחתונה או של שניהם גם יחד. ישנם מספר מצבים בהם מטופלים נדרשים לניתוח אורתוגנטי, אך בבסיס ההחלטה לבצע ניתוח מהסוג הזה נמצאים ליקויים במבנה הלסת אשר לא יכולים להיות מתוקנים על ידי טיפולים אורתודנטיים קלאסיים בלבד כגון יישור שיניים.
יתרונותיו של ניתוח אורתוגנטי ברורים: הוא יכול לפתור בעיות גם בתחום הרפואי-תפקודי וגם בתחום האסתטי. כלומר, מטופלים רבים ניגשים לניתוח זה גם בשביל לתקן בעיות רפואיות כמו מנשכים לא סימטריים ועד חוסר יכולת לסגור את הפה בצורה תקינה, בנוסף הוא משפר את הנראות האסתטית שלהם תוך עיצוב אזור הלסת התחתונה והסנטר.
למי הניתוח יכול להתאים ובאיזה טווח גילים?
ניתוח לסת יכול להתאים לכל מי שסובל מליקויים או עיוותים במבנה הלסת ובמידה ואין אפשרות לטיפול הכולל מיסוך דנטלי או טיפול אורתודנטי כגון גשר, קוביות, יישור שיניים ועוד.
הוא יהיה נפוץ יותר בדרך כלל בקרב מבוגרים, כאלו שכבר לא יוכלו להסתפק עקב גילם בטיפול אורתודנטי שגרתי על מנת לפתור את הליקויים בלסת שלהם.
הכנות לפני ניתוח אורתוגנטי
ניתוח זה הינו הליך רפואי שמתבצע לרוב תחת הרדמה כללית וככזה, על המטופל להיות מצוי בבריאות תקינה ולעבור בדיקות מקדימות שונות כמו מודלים של מנשך הפה בגבס, צילומי שיניים, צילומי פנים, בדיקה קלינית על ידי כירורג פה ולסת, בדיקות דם, צילום חזה (מעל גיל 40) ועוד.
בנוסף, חשוב לשמור על הדברים הבאים:
- להימנע משתיית אלכוהול לפחות 48 שעות לפני הניתוח.
- לשמור על צום מלא כ-8 שעות לפני מועד הניתוח.
- להפסיק נטילה של תרופות מדללות דם ואחרות (כמובן בהיוועצות מקדימה עם הרופא).
כיצד מתבצע ניתוח לסת?
ניתוחי לסת יכולים להיות מורכבים במידות שונות, מה שישנה לרוב את אורך הניתוח, את האופן בו הוא יתבצע ואת משך תקופת ההחלמה שתידרש לאחריו.
לרוב, במהלך הניתוח יתבצעו מספר חתכים לצורך תיקון העיוותים בלסת, בעזרת הסרה או השתלה של רקמה תת-לסתית או של חלקי עצם. עם זאת, במקרים מורכבים פחות בהם המטרה תהיה למשל עיצוב הסנטר בלבד, יתכן ולא יהיה צורך בחתכים כלל.
משך הניתוח יכול כאמור להשתנות בהתאם למורכבות הניתוח וימשך בין שעה ל-3 שעות.
ניתוחים מורכבים יותר כמו למשל ניתוח אורתוגנטי דו-לסתי, יכול להימשך בין 4 ל-6 שעות.
מה כוללת תקופת ההחלמה?
בסיומו של הניתוח מועבר המטופל להתאוששות איטית ומבוקרת. בדרך כלל לאחר הניתוח יש צורך להישאר לאשפוז במשך 5-6 ימים, בהם מחוברים לאינפוזיה, לצינור הזנה לקיבה ובמקרים מסוימים לקטטר (צינור לניקוז השתן). לאחר יום מוציאים כבר את כל אותן צינוריות.
הכאבים מהניתוח צפויים לפחות לאחר כשבוע, בו ניתן להשתמש במשככי כאבים. בפרק זמן זה גם לרוב משתחררים להמשך החלמה בבית, תקופה שצפויה להתארך בהתאם למורכבות הניתוח ונמשכת לרוב בין חודש וחצי לשלושה.
במהלך ששת השבועות הראשונים שלאחר הניתוח, יש להימנע ממאמץ, מהרמת משקלים כבדים, מפעילות גופנית ובעיקר לנוח ולתת לאזור להחלים. כמו כן, החישה באזור צפויה לחזור לתפקוד מלא לאחר מספר שבועות.
במהלך תקופת ההחלמה חשוב להגיע לביקורות אצל הרופא אחת לשבוע, לעיתים להמשך טיפולים משלימים ולעיתים למעקב ולבדיקה שהניתוח עבר בהצלחה והאזור מחלים באופן תקין.